fotbollsbiljetter chelsea

Reseguide Fotbollsresor Chelsea

Chelsea är en relativ ung klubb med engelska mått. Många av de engelska klubbarna bildades i slutet av 1800-talet. Chelsea grundades 14 mars 1905. Klubben grundades på den lokala brittiska puben The Rising Sun mot mittemot Stamford Bridge.

29 Maj 1905 fick Chelsea sin ansökan beviljad om att få deltaga i Football League. Klubben blev medlemmar i den engelska fotbollssocieteten redan innan första avspark. Under sin andra säsong gick man direkt upp till engelska högsta divisionen. Chelsea lockade under sin första säsong 1907/1908 högst publiksnitt i landet med 32 000 åskådare.

Efterföljande år åkte Chelsea upp och ner som en jojo mellan första och andra divisionen. Chelsea nådde 1915 FA Cup-finalen och förlorade då mot Sheffield United på Old Trafford.

Chelsea blev känt i starten för en klubb som lockade till sig storpubliken i London samt en rad av kända spelare. Under de första årtiondena av 1900-talet hade Chelsea det högsta snittet i den engelska ligafotbollen. Chelsea lyckades etablera sig i första divisionen under 1930-talet men under andra världskriget som pågick i stora delar av Europa gick det sämre för Chelsea.

1970-talet

Chelsea första storhetsperiod skedde i början av 70-talet på cupvinsterna och spel i Europa avlöste varandra med en cupvinnarcupseger som en fjäder i hatten. Efter storhetstiden väntade ett par svaga decennier där Chelsea var riktigt nära att trilla ner i division 3 i det engelska ligasystemet. Den italienska tränaren Gianluca Vialli tog över Chelsea i slutet av 1990-talet och fick Chelsea på rätt spår igen.

Europeisk storklubb

Chelsea är idag en storklubb av internationell klass. Chelsea är oftast med och krigar i toppen av Premier League och har under 2000-talet nått stora framgångar i Europa. Mycket av detta beror på att den Ryska miljardären Roman Abramovich köpte klubben för 140 miljoner pund, samt att det spenderades över 100 miljoner pund på spelare inledningsvis. Dåvarande manager Ranieri kunde inte leverera några framgångar och ersattes då av den portugisiska tränaren José Mourinho.

Under Mourinhos ledarskap blev Chelsea det femte engelska laget sedan ändå tillbaa till andra världskriget som vann två ligatitlar på raken (2004-05 och 2005-06.

Mourinho vann även FA-Cuptiteln 2007 och ligacupen 2005 och 2007 med Chelsea. Säsongen 2007-2008 fick Mourinho lämna klubben och ersattes av Avram, som tog Chelsea till den första Champions League-finalen i klubben historia. Chelsea förlorade dock finalen mot Manchester United.

Mellan säsongen 2011-2012 till Säsongen 2020-2021 har Chelsea lyckas vinna ligan två gånger, Champions League två gånger och FA-Cupen tre gånger samt två titlar i Europa League.

Chelsea Legendarer

Många legendarer som Jimmy Greaves, Peter Osgood, Kerry Dixon Gianfranco Zola, Gianluca Vialli, Didier Drogba, John Terry och Eden Hazard är bara några som har spelat i Chelsea. Den främst legenden är enligt många Chelsea supportrar Frank Lampard som har gjort hela 211 mål i klubben historia.

Stamford Bridge

Chelsea spelar sina hemmamatcher på Stamford Bridge som invigdes redan 1877. Från början och en bra bit in på 1900-talet har arenan varit värd för sporter som friidrott, cykling, rugby, baseboll, hundkapplöpning och speedway.

Stamford Bridge har även arrangerat VM-titeln i flugvikt 1918 mellan Jimmy Wilde och Joe Conn.

På Stamford Bridge är det alltid en hög ljudkuliss och en intensiv stämning då publiken sitter nära planen oavsett plats. Chelsea har fortfarande publikrekordet inom den engelska ligafotbollen när man tog in 82 905 åskådare år 1935.

Hitta till Stamford Bridge under er fotbollsresa

Inför er fotbollsresa behöver ni kunna hitta till arenan och det gör man enklast med tunnelbanan. Ta District Line mot Parsons Green, Putney Bridge eller Wimbledon och stig av på Fulham Broadway. Promenera vänster när du kommer upp för trapporna i tunnelbanan. Stamford Bridge ligger enbart ett stenkast bort på vänster sida.

På Arenans södra sida hittar ni Chelsea Megastore fylld av souvenirer och biljettkontoret. Det går även att ta bussen till Stamford Bridge och linjerna 14, 211 och 414 stannar utanför Stamford Bridge.

Pubguide

Många svenskar som ska på en fotbollsresa till Chelsea väljer att värma upp på någon av supporterpubarna som ligger nära Stamford Bridge. De mest populära pubarna att värma upp på inför er fotbollsresa är

  • Broadway Bar & Grill
  • The White
  • Lots Road Pub & Dining Room
  • Brogan’s
  • Fox & Pheasant
  • Prince of Wales
  • Sofa So Bar
  • The Atlas

Guidad tur

Vi rekommenderar er att innan eller efter matchen ni ska se på er fotbollsresa ta en guidad tur på Stamford Bridge. Den Guidade turen går att ta alla dagar men på matchdagar finns det ett begränsat antal biljetter. I Turen ingår ett besök på ”The Centenary Museum” som kommer ta dig på en trevlig resa genom klubbens historia.

Rivaler

Arsenal och Tottenham från Norra delarna av London har sedan länge varit Chelseas största rivaler. Chelsea har även en stark rivalitet med Leeds som sträcker sig tillbaka till 1960- och 1970-talet då man spelade ett par hårda matcher mot varandra.

I mer modern tid har även en rivalitet med Liverpool uppstått då man har vid flera tillfällen stött på varandra i viktiga matcher såväl nationella som internationella.

Comments are closed.